[xj40] car won't start

Ok this might take a long time and probably will not be an
easy answer, but its a start.

So I have a 94 xj with about 167k miles on it. Last year one
of my cousins borrowed it for a few weeks and it stopped
running. We don’t know exactly what happened. Her husband
thought it was fuel pump issue. I had the pump replaced a
year before all of this.

So now its just sitting in my driveway. What’s the best way
to figure out why the car will not start?

When I turn the key, the car will act like its about to
start but just won’t catch on. The battery if full, there is
fuel in the tank. I had someone look at the spark plugs and
he said they were firing. It there some ‘relay/switch’ that
could be not working?

If someone doesn’t have anything to do some help would be
appreciated :slight_smile:

Ask away the questions…

Thanks.–
94 XJ40 (xj6)
–Posted using Jag-lovers JagFORUM [forums.jag-lovers.org]–

Visit the Jag Lovers homepage at http://www.jag-lovers.org for exciting services and resources including Photo Albums, Event Diary / Calendar, On Line Books and more !

In reply to a message from newcat2007 sent Tue 25 Oct 2011:

As always, the XJ40 forum archives are your friend :-

http://forums.jag-lovers.org/avsn.php?1480120m20--
The original message included these comments:

So I have a 94 xj with about 167k miles on it. Last year one
So now its just sitting in my driveway. What’s the best way
to figure out why the car will not start?


Bryan N, '91 Sovereign 4.0 L, RHD
Cambridgeshire, United Kingdom
–Posted using Jag-lovers JagFORUM [forums.jag-lovers.org]–
–Support Jag-lovers - Donate at http://www.jag-lovers.org/donate04.php

Visit the Jag Lovers homepage at http://www.jag-lovers.org for exciting services and resources including Photo Albums, Event Diary / Calendar, On Line Books and more !

If you don’t hear the fuel pump running, it does not mean the pump is bad,
it could be the ignition relay that activates the pump, or the wiring to the
pump. I had the same symptoms on my XJ12 unfortunately in a parking lot 150
miles from home last year and the final diagnosis was a break in the wiring
somewhere in the harness between the ignition and the pump. A new overlay
wire solved it, easier than trying to track down the break somewhere.

Usually you can hear these XJ40 pumps run, so if you don’t start somewhere
around there.

Daniel
1994 XJ12
1995 XJS 4.0----- Original Message -----
From: “newcat2007” temple07@gmail.com
To: xj40@jag-lovers.org
Sent: Tuesday, October 25, 2011 8:15 PM
Subject: [xj40] car won’t start

Ok this might take a long time and probably will not be an
easy answer, but its a start.

So I have a 94 xj with about 167k miles on it. Last year one
of my cousins borrowed it for a few weeks and it stopped
running. We don’t know exactly what happened. Her husband
thought it was fuel pump issue. I had the pump replaced a
year before all of this.

So now its just sitting in my driveway. What’s the best way
to figure out why the car will not start?

When I turn the key, the car will act like its about to
start but just won’t catch on. The battery if full, there is
fuel in the tank. I had someone look at the spark plugs and
he said they were firing. It there some ‘relay/switch’ that
could be not working?

If someone doesn’t have anything to do some help would be
appreciated :slight_smile:

Ask away the questions…

Thanks.

94 XJ40 (xj6)
–Posted using Jag-lovers JagFORUM [forums.jag-lovers.org]–

Visit the Jag Lovers homepage at http://www.jag-lovers.org for exciting
services and resources including Photo Albums, Event Diary / Calendar, On
Line Books and more !

Visit the Jag Lovers homepage at http://www.jag-lovers.org for exciting services and resources including Photo Albums, Event Diary / Calendar, On Line Books and more !

In reply to a message from Daniel Arsenault sent Wed 26 Oct 2011:

I had a similar problem a few years ago, I traced it to the
connection in the boot just next to the pump. My remedy was to cut
the connection out and solder the wires together, been fine since.

TT–
The original message included these comments:

If you don’t hear the fuel pump running, it does not mean the pump is bad,
it could be the ignition relay that activates the pump, or the wiring to the
pump. I had the same symptoms on my XJ12 unfortunately in a parking lot 150


'92 xj40 3.2
–Posted using Jag-lovers JagFORUM [forums.jag-lovers.org]–
–Support Jag-lovers - Donate at http://www.jag-lovers.org/donate04.php

Visit the Jag Lovers homepage at http://www.jag-lovers.org for exciting services and resources including Photo Albums, Event Diary / Calendar, On Line Books and more !